RSS
 

Bezy.

17 Gru
Kto z nas nie lubił lub jeszcze lubi bezy?
Należę do tych drugich…..:)
Zostały mi białka ……bo robiłem kogel-mogiel……(to już pozostawmy bez komentarza) więc postanowiłem zrobić bezy.
 
Do zrobienia bezów wykorzystałem:
– białka z 6 jajek
– cukier 2 szklanki
– szczypta soli
 
 
Wykonanie jest banalnie proste.
W robocie na pierwszym biegu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie powoli dodajemy cukier i cały czas ubijamy.
Powinna nam wyjść gęsta, gładka masa, która nie wylewa się z miski, nawet po obróceniu do góry dnem. 
 
Następnie na blasze kładziemy papier do pieczenia i nakładamy na nią powstałą masę.
Najprościej nakładać za pomocą stołowej łyżki, a jeśli mamy szprycę do wyciskania to warto jej użyć.
Przy nakładaniu pamiętamy o zachowaniu odstępów, pomiędzy poszczególnymi bezami. 
 
Pieczemy bezy przez ok. 45-60 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 100 C.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę.  
 
Bezy są gotowe, a my możemy już częstować rodzinkę i samemu rozkoszować się ich smakiem.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
Brak komentarzy

Kategoria: Bezy

 

Zostaw odpowiedź

 

*

code