RSS
 

Boczek duszony w sosie własnym.

17 Gru
 
Tym razem przepis na szybki i smaczny obiadek z boczkiem w roli głównej.
 
Do przyrządzenia będzie nam potrzebne:
– 1kg boczku świeżego chudego
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku świeżego
– 1-2 liście laurowe
– parę ziaren angielskiego ziela
– 1/2 łyżeczki mielonego lub całego kminku
– wegeta, sól, pieprz czarny do smaku (można dodać również inne przyprawy wg. uznania)
– trochę oleju, najlepiej słonecznikowego
 
Do dzieła !
 
Trzeba w sklepie trafić na ładny kawałek chudego, świeżego boczku.
 
 
 
 
 
Boczek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
 
Rozgrzewamy w rondlu olej, jakieś 1-2 łyżki, nie za dużo ponieważ boczek sam w sobie jest tłusty i sporo tłuszczu odda.
 
 
Podpiekamy boczek z dwóch stron.
 
 
 
 
 
 
Kiedy mięsko jest już podpieczone, zmniejszamy grzanie kuchenki, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i chwilkę dalej podsmażamy, ok. 5-7 minut.
 
 
 
 
 
Mięso podlewamy 1-2 szklankami przegotowanej, gorącej wody i dusimy mięso jakieś 10-15 minut.
 
 
 
 
 
W czasie kiedy podsmażamy mięso trzeba nagrzać piekarnik do około 180 C.
Kiedy mięso mamy już lekko uduszone przekładamy go do piekarnika, pieczemy jakieś 30-40 minut w 180 C po czym
 
wyłączamy piekarnik !
 
Mięso przygotowuję wieczorem i przez całą noc jest w piekarniku, w którym powolutku sobie dochodzi.
Jeśli nie masz takiej możliwości, to trzeba piec mięso jakieś 1,5-2h, aż będzie miękkie.
 
Na drugi dzień lub po upieczeniu kroję mięso na porcje, podgrzewam i GOTOWE 🙂
 
Tak wyglądało mięsko przed podaniem:
 
 
 
 
 
 
 
Żeby nie było nudno, że tylko ziemniaki, mięso i surówka polecam jako dodatki fasolkę szparagową polaną podsmażoną bułką tartą i coś na lekko ostro, czyli fasolkę czerwoną konserwową.
  
I mamy komplet ….. mniam 🙂 
 
Przygotowanie fasolki szparagowej:
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie jakieś 3-5 minut.
W tym czasie na maśle podsmażamy do zarumienienia bułkę tartą.
Odsączamy fasolkę z wody, wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną bułką tartą.
 
 
Przygotowanie fasolki czerwonej konserwowej: 
Zawartość 1 puszki fasolki podgrzewamy w garnuszku i od zagotowania lekko gotujemy około 3-5 minut.
Do fasolki dodajemy 1-2 łyżeczki ostrego sosu chili i chwilę mieszamy.
(jak ktoś lubi bardzo ostre dania może dać więcej)
Fasolka jest gotowa do podania.
 
 
 
Smacznego życzę !
Miro. 
 
 
 

Zostaw odpowiedź

 

*

code

 
  1. u99artur

    Styczeń 26, 2018 o godz. 12:40 pm

    A jak taki boczek „sprawuje” się na zimno na kanapki?

     
    • Miro

      Styczeń 26, 2018 o godz. 5:08 pm

      „Sprawuje” się bardzo smacznie.
      Że nie wspomnę o smaku tłuszczyku, który powstaje podczas duszenia… 🙂