RSS
 

Pieczeń dla leniwych.

17 Gru
Pieczeń dla leniwych- czyli jak nie stać przy piekarniku. 
 
Pewnie nie raz robiliście pieczeń i to czekanie, aż się upiecze i będzie gotowe ….. czasami wkurza.
Ten sposób pieczenia zrodził się przez przypadek.
 
Było już późno wieczorem, podpiekłem mięso, doprawiłem i wrzuciłem do piekarnika.
Piekło się jakiś czas, a tu bęc …..wyłączyli prąd !
No to na jutro pieczeni nie będzie – pomyślałem sobie. Szkoda.
Na drugi dzień wróciłem z pracy, odpaliłem piekarnik żeby mięsko dokończyć, a tu kolejna niespodzianka  …
Mięso było super ! Miękkie i soczyste.
 
Od tej pory praktycznie tylko tak przyrządzam pieczeń z każdego mięsa: karczku, schabu czy drobiu.
Przygotowanie pieczeni do obiadu na drugi dzień zajmuje mi dokładnie 15-20 minut.
 
A dokładnie postępuję tak:
– zakupione mięso płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem
– mięso solę i pieprzę z każdej strony
– rozgrzewam olej w rondlu i chwilę obsmażam mięso z każdej strony
– po obsmażeniu do rondla wrzucam pokrojoną cebulę oraz pokrojony świeży czosnek i lekko podsmażam
– teraz w ruch idą przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, wegeta, majeranek, sól i pieprz do smaku
– chwilę podsmażam i podlewam wrzątkiem z czajnika
– duszę mięso 5-10 minut
 
Kiedy działam z mięsem w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 C.
Po podduszeniu mięsa wkładam rondel do rozgrzanego piekarnika i po 30 minutach wyłączam piekarnik.
 
To koniec pracy !
 
Mięso przez noc powoli dochodzi, a na drugi dzień rano już jest gotowe.
Mięso jest całkowicie inne niż przy tradycyjnym pieczeniu. Nie jest suche tylko soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach.
Wystarczy tylko podgrzać i podać do stołu.
 
Oszczędność czasu i duża oszczędność prądu – jak ja to lubię  😆
 
Cały sekret tkwi w tym, że piekarnik bardzo długo jest gorący i bardzo powoli się schładza a mięso samo sobie dochodzi.
W ten sposób można również przygotować mięso na kanapkę które konsumujemy pokrojone na zimno z chlebem.
 
Gorąco polecam.
Miro.
 
 
 
 
 
.
 

Zostaw odpowiedź

 

*

code

 
  1. Jacek

    Grudzień 27, 2017 o godz. 11:48 am

    Witam
    Wykorzystałem ten sposób do pieczenia karkówki. Nareszcie mięso wyszło idealne. W moim przypadku, upieczone już mięso, pokroiłem na grube plastry, obsmarowałem wcześniej przygotowanym sosem BBQ (takim jak do amerykańskich żeberek) chwilę podgrillowałem na ruszcie w piekarniku. Dziękuję za pomysł.