Zapewne zastanawiacie się czemu pijany ?Ano temu, że do jego przyrządzania użyłem wina. 🙂Szukałem czegoś nowego i chyba to coś znalazłem.Ale do rzeczy.Zakupionego kurczaka myjemy pod bieżącą wodą.Po umyciu trzeba przyrządzić marynatę w której zamarynujemy naszego kurczaka.Do marynaty potrzebujemy:– wino półwytrawne białe 1/2 szklanki– wino półwytrawne czerwone 1/2 szklanki– peklosól 1 płaska łyżeczka– wegeta 1 płaska łyżeczka– 1 liść laurowy – 1 ząbek czosnku, rozdrobniony lub zmiażdżony– 1 płaska łyżka majeranku – pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki(Można dodać inne przyprawy wg własnego uznania).Do marynowania kurczaka użyłem mojego sprytnego marynatora.Małe sprytne ustrojstwo, ale czasami się przydaje.Używam go do marynowania mięsa na grilla lub jak w tym przypadku do marynowania kurczaka.Wchodzi do niego około 2 kg wsadu mięsnego, jeden kurczak lub parę udek z kurczaka.Tak więc kurczak wraz ze składnikami marynaty wylądował w marynatorze i kręcił się w nim jakieś 2 godziny.
http://www.youtube.com/watch?v=zKxA-80jU3I
Jeśli nie masz marynatora, umieść kurczaka wraz z marynatą w odpowiedniej wielkości woreczku foliowym i co jakiś czas obracaj woreczkiem.Po zamarynowaniu kurczaka, marynatę przelałem do garnuszka, a kurczaka natarłem przyprawami.Do natarcia kurczaka użyłem: – oliwa z oliwek 2-3 łyżki– 1 ząbek czosnku, rozdrobniony lub zmiażdżony– papryka słodka 1 łyżeczka – majeranek 1 łyżeczka– pieprz 1/2 płaskiej łyżeczkiNacieramy kurczaka przyprawami a na dno brytfanny (wersja z piekarnikiem) wlewamy marynatę. Rozgrzewamy piekarnik i tu uwaga …… !Prawdopodobnie przez użycie wina kurczak bardzo szybko się piecze, dlatego pieczemy go w temperaturze 150-180 C ! Swojego kuraka piekłem w urządzeniu halogen oven.Taki mały sprytny piekarnik. 🙂Pieczemy kurczaka przez około 1,5-2h, odwracając po upieczeniu z jednej strony.Efekt końcowy … kurczak ciekawy w smaku, soczysty z nutą wina, czosnku i majeranku.Szczerzę mogę polecić !A, zapomniałem dodać zdjęcie całości obiadku z gotowanymi, pieczonymi ziemniaczkami i marchewką w wykonaniu mojej lepszej połowy. 😉Pozdrówka i smacznego życzę !Miro.