RSS
 

„Pijany” peklowany i pieczony kurczak.

17 Gru
Zapewne zastanawiacie się czemu pijany ?
Ano temu, że do jego przyrządzania użyłem wina. 🙂
Szukałem czegoś nowego i chyba to coś znalazłem.
 
Ale do rzeczy.
 
Zakupionego kurczaka myjemy pod bieżącą wodą.
Po umyciu trzeba przyrządzić marynatę w której zamarynujemy naszego kurczaka.
Do marynaty potrzebujemy:
– wino półwytrawne białe 1/2 szklanki
– wino półwytrawne czerwone 1/2 szklanki
– peklosól 1 płaska łyżeczka
– wegeta 1 płaska łyżeczka
– 1 liść laurowy  
– 1 ząbek czosnku, rozdrobniony lub zmiażdżony
– 1 płaska łyżka majeranku
– pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
(Można dodać inne przyprawy wg własnego uznania).
 
Do marynowania kurczaka użyłem mojego sprytnego marynatora.
Małe sprytne ustrojstwo, ale czasami się przydaje.
Używam go do marynowania mięsa na grilla lub jak w tym przypadku do marynowania kurczaka.
Wchodzi do niego około 2 kg wsadu mięsnego, jeden kurczak lub parę udek z kurczaka.
 
Tak więc kurczak wraz ze składnikami marynaty wylądował w marynatorze i kręcił się w nim jakieś 2 godziny.
 
 
 
 
 http://www.youtube.com/watch?v=zKxA-80jU3I
 
 
 
Jeśli nie masz marynatora, umieść kurczaka wraz z marynatą w odpowiedniej wielkości woreczku foliowym i co jakiś czas obracaj woreczkiem.
 
Po zamarynowaniu kurczaka, marynatę przelałem do garnuszka, a kurczaka natarłem przyprawami.
 
Do natarcia kurczaka użyłem:
– oliwa z oliwek 2-3 łyżki
– 1 ząbek czosnku, rozdrobniony lub zmiażdżony
– papryka słodka 1 łyżeczka
– majeranek 1 łyżeczka
– pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
 
 
Nacieramy kurczaka przyprawami a na dno brytfanny (wersja z piekarnikiem) wlewamy marynatę. 
 
Rozgrzewamy piekarnik i tu uwaga …… !
 
Prawdopodobnie przez użycie wina kurczak bardzo szybko się piecze, dlatego pieczemy go w temperaturze 150-180 C ! 
 
Swojego kuraka piekłem w urządzeniu halogen oven.
Taki mały sprytny piekarnik. 🙂
 
 
Pieczemy kurczaka przez około 1,5-2h, odwracając po upieczeniu z jednej strony.
 
Efekt końcowy … kurczak ciekawy w smaku, soczysty z nutą wina, czosnku i majeranku.
Szczerzę mogę polecić !
 
A, zapomniałem dodać zdjęcie całości obiadku z gotowanymi, pieczonymi ziemniaczkami i marchewką w wykonaniu mojej lepszej połowy. 😉
 
 
 
 
 
 
Pozdrówka i smacznego życzę !
Miro.
 
 
  
 

Zostaw odpowiedź

 

*

code