RSS
 

Świąteczna pieczeń z mięs różnych.

17 Gru
Takie mięso przyrządzam praktycznie tylko na święta i od święta.
Wiadomo gość jest różny i ma różne smaki i zachcianki, więc żeby się nie stresować co komu podać, to każdy ma wybór i sam sobie pokrojone mięso nakłada na talerz.
 
Zawsze takie pieczone mięsa robiłem na oleju, lepiej jest na smalcu … przynajmniej mi bardziej na smalcu smakuje, ale smalcu nie toleruje rodzinka …. no to trudno, odpuściłem.
 
Jednak tym razem chciałem uzyskać coś lekkiego, ale zarazem pieczonego.
 
Zakupiłem więc
– karczek ok. 1kg
– żeberka paski ok. 1kg
– pierś z kurczaka, jedna podwójna
 
No dobra mięso jest, ale co dalej ?
 
Tak więc do nagrzanego rondla z niewielką ilością oliwy z oliwek …….
UPS ! miało jej nie być, jednak dałem tylko odrobinę do smażenia …… 😆
wpakowałem karczek, pokrojone żeberka i pierś z kurczaka.
Mięso bez żadnych przypraw !
 
Mięsa podpiekłem lekko z każdej strony, dodałem pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku, parę grubo pokrojonych grzybów i tu najważniejsze 1/4 kostki masła.
 
Dla smaku przyprawy:
– parę kulek angielskiego ziela,
– jeden listek laurowy,
– pieprz i wegetę do smaku
 
Po krótkim podsmażeniu z dodatkami na kuchence, podlałem wrzącą wodą w ilości około 2-3 szklanek, żeby się sosik zrobił.  😎
Chwilę 5-10 minut poddusiłem i do piekarnika.
Mięso piekło się w piekarniku w 180 C,około 2h.
 
Po upieczeniu wyjąłem mięso z rondla, karczek pokroiłem na plastry, a powstały sos zagęściłem jedną łyżką mąki rozmieszanej z 1/2 szklanki zimnej wody i dolałem do lekko gotującego się sosu.
Mięso z powrotem wrzuciłem do rondla, podgrzałem i czas podawać do stołu.
 
Gotowe …. koniec męki.  😀  
 
Alleluja niech to szlag …. uwielbiam ten cytat z filmu !
 
Miałem obawy czy rodzinka nie zrobi miny typu 😈 , ale powiem wam pełen sukces !
 
Tak wp…… aż się im uszy trzęsły. 
 
Tak więc z czystym sumieniem …. POLECAM !
 
A to mięsko jeszcze przed podaniem.
Po podaniu poleciałem z aparatem do stołu, żeby fotkę zrobić, ale …. były pustki na talerzu … ledwo załapałem się na karczek.
 
 
 

Pozdrówka i samczego życzę….. jak zdążycie coś dorwać.

Miro.

  
.
 

Zostaw odpowiedź

 

*

code